Kamuoyuna Duyuru

ulasim

Balıkesir İlimizin Turizm Cenneti olması nedeniyle özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Erdek ve Marmara İlçelerimizde 2016 Ramazan Bayramı tatilinde vatandaşlarımızın yoğun ilgisi nedeniyle büyük bir yoğunluk yaşanmıştır.

Bu 9 günlük tatil süresince vatandaşlarımızın daha konforlu hizmet alabilmeleri için Bayram öncesinde yapılmış olan çalışmalar meyvesini vermiş olup, hiçbir sahil ilçemizde su arızası oluşmadığı gibi, su kesintisi de yapılmamıştır.

Bunun yanısıra, yoğun su kullanımının olduğu sabah ve akşam saatlerinde mevcut içmesuyu şebekesinin kapasitesinin yetersiz kalması sebebiyle üst kotlardaki kimi konutlara kısa süreli su kesintileri uygulanması zorunda kalınmıştır. Zorunlu nedenlerden dolayı kısmi ve kısa süreli olarak ortaya çıkan bu durum, sanki genelde yaşanan ve tatil boyunca süregelen bir sıkıntıymış gibi sunularak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine ve BASKİ Genel Müdürlüğümüzün ve dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin başarısız gösterilmesine yönelik bir algı oluşturulması çabasına dönüşmüştür.

Örneğin, yazılı medyada Ayvalık İlçemizin Sarımsaklı sahilinde Bayram Tatiline gelen vatandaşlarımızın su sıkıntısı çektiklerine dair asılsız haberler yayınlanmıştır. Oysaki, önceki yıllarda yaşanan  sıkıntılar da gözönüne alınarak Ayvalık İlçemizin içmesuyu ihtiyacını sağlayan Altınova Bölgesindeki su kuyularından Cennet Tepesi Mevkiinde bulunan 3.000 tonluk depo ve bu depoya gelen 500 mm çaplı AÇB ve 400 mm çaplı polietilen boru hatlarının tam kapasite çalışmadığı tespit edilmiş ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatları ile 2016 yılı yaz sezonu öncesine hazırlıklı girebilmek için yoğun su kaçaklarının olduğu 500 mm çaplı AÇB terfi hattının 10,5 km’lik kısmı 630 mm çaplı polietilen boru ile değiştirilmiş, eski dönemde yapılmış bulunan 400 mm çaplı hattın bakımı ve revizyonu yapılarak tam kapasite ile çalışır hale getirilmiştir.

Yine, Ayvalık Merkez, Altınova ve Küçükköy’e su sağlayan Altınova Bölgesindeki pompa istasyonlarının gerekli bakım ve onarımları yapılarak kesintisiz çalışması sağlanmıştır.

Bunun yanısıra, iyileştirilen su kaynaklarından gelen rezerv oranının artırılması sonucu bu suyun depolanabilmesi için 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde Cennet Tepesinde 10.000 tonluk ilave su deposu yapılarak Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından hizmete alınmıştır.

Böylece, 9 günlük tatil boyunca daha önce yaşanmamış bir nüfus yoğunluğunun olduğu bu bölgemizde Ayvalık Merkez, Cunda, Şirinkent, Çamlık, Laka, Küçükköy, Badavut, Sarımsaklı, Altınova bölgelerinin tamamında tatilcilerimizin ihtiyaçlarının karşılanmasında geçmiş yıllara oranla yaşanan büyük sıkıntılar bu kez yaşatılmamıştır.

Ayvalık İlçemizde ölçülen değerlere bakıldığında, 9 günlük tatil süresi boyunca su kaynaklarımızdan temin edilerek vatandaşlarımıza ulaştırdığımız içme ve kullanma suyu miktarının günlük ortalama 850.000 kişiye hizmet verdiği anlaşılmaktadır.

Sahil ilçelerimizde 2015 yılının yaz dönemine ait su kullanım miktarları dikkate alındığında, örneğin Ayvalık İlçemizde 2015 yılı Temmuz ayı boyunca 623.628 m3 su kullanılmış iken 9 günlük Bayram Tatili süresince 608.400 m3 su sarf edildiği görülmüş olup, bu durum bir aylık su tüketimine eşdeğer bir tüketiminin 9 gün içerisinde gerçekleştiğini göstermektedir.

Ayrıca, vatandaşlarımıza daha da iyi hizmet verilebilmesi için Küçükköy Bölgesinin içmesuyu sorununun köklü olarak çözümü açısından, Altınova Bölgesinden ilave içmesuyu terfi hattının yapımı işi ihalesi yapılmış olup inşaatın yapımına başlanacaktır.

Aynı zamanda Atıksu Terfi İstasyonlarının, Arıtma Tesislerinin, kanalizasyon şebeke hatlarının bakım onarım ve acil yenileme çalışmaları yapılmış, geçmiş yıllarda sistemin sağlıklı çalışmaması nedeniyle olan kanal taşması, koku, denize deşarj vs. problemler bu tatil süresince alınan önlemler nedeniyle yaşatılmamıştır.

Bütün bu çalışmalarla birlikte, Ayvalık İlçemizin komple içmesuyu ve kanalizasyon revizyon projelerine ait etüd çalışmaları sürdürülmekte olup altyapının yenilenmesi planlanmaktadır.

İlgili dokümanı indirmek için tıklayınız.