Başkan Uğur'dan Balıkesir'e Müjde

ulasim 26.04.2015

Balıkesir’e Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü birimi kuruldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un çabası ve önemli katkılarıyla kurulan bu kurum sayesinde ‘tescilli kültür varlıkları’ ile ilgili işlemler artık daha hızlı sonuçlanacak. Bugüne kadar Bursa’ya bağlı olarak yürütülen iş ve işlemlerin bundan böyle Balıkesir’deki Bölge Kurulu Müdürlüğünde yapılacağı bildirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra 24 Nisan 2015 Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar yazısında şöyle denildi;

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Balıkesir ilinde Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kurulması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 16 Mart 2015 tarihli ve 51541 Sayılı yazısı 27 Eylül 1984 tarih ve 3046 Sayılı Kanunun 17’inci maddesinin (d)  bendine göre, Bakanlar Kurulu’nca 23 Mart 2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

BAŞKAN UĞUR, “BALIKESİR’İMİZE HAYIRLI, UĞURLU OLSUN”

Balıkesir’de önemli bir bürokrasiyi hızlı ve kolay hale getireceği belirtilen ve İlin böyle bir kuruma önemli ölçüde ihtiyacı olduğu belirtilen Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün kuruluşuyla ilgili müjdeli haberi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur verdi. Başkan Uğur, “Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdindeki girişimlerimiz neticesinde Balıkesir'e Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır. Bu sayede Tescilli Kültür Varlıkları ile ilgili işlemler artık çok daha hızlı sonuçlanacak olup bu kazanımın Balıkesir'imize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün başlıca faaliyet alanları şu şekilde sıralanıyor;

“Müzecilik Faaliyetleri, Kazı ve Yüzey Araştırmaları Faaliyetleri, Tespit ve İrdeleme Faaliyetleri, Koruma Amaçlı İmar Planları, Restorasyon Faaliyetleri, Müze Teşhir-Tanzim Faaliyetleri, Ören Yeri Çevre Düzenleme Faaliyetleri, Kültür Varlıklarını Koruma Kurullarının Faaliyetleri, Kültürel Faaliyetler, Uluslararası Faaliyetler, Kaçakçılığın Önlenmesi İle İlgili Faaliyetler, Takas ve Kamulaştırma Faaliyetleri, Yayın Faaliyetleri, Teşvik Faaliyetleri, Sponsorluk Faaliyetleri, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Faaliyetleri.”

Resmi kayıtlara göre Balıkesir’deki ‘Taşınmaz Kültür Varlıkları’ sayısı şöyle;

“Sivil Mimarlık Örneği 2,324, Kalıntılar 32, Korunmaya Alınan Sokaklar 2, Dinsel Yapılar 177, Kültürel Yapılar 156, İdari Yapılar 87, Askeri Yapılar 12, Endüstriyel ve Ticari Yapılar 68, Mezarlıklar 73, Şehitlikler 6 ile Anıt ve Abideler 12 olmak üzere toplam 2 bin 950 adet.”

Öte yandan yine Balıkesir’de, Arkeolojik Sit Alanı 207, Kentsel Sit Alanı 11, Diğer Sit Alanları Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı 3, Doğal ve Tarihi Sit Alanı 1, Tarihi ve Kentsel Sit Alanı 1, Arkeolojik-Doğal-Tarihi Sit Alanı 1 olmak üzere toplam 224 ‘sit alanı’ mevcut.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un hükümet nezdindeki girişimi ve çabalarıyla Türkiye’de 30’un üzerinde olan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Balıkesir’de kurulması büyük bir sevinç ve memnuniyetle karşılandı.