Büyükşehir Belediyesi’nden Tarihe Not

ulasim 20.05.2016

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi tarafından Kuva-yı Milliye Günü anısına hazırlayarak ücretsiz olarak dağıttığı “Kuva-yi Milliye'nin Başkenti Balıkesir” adlı kitapçık vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Kitapçıkların dağıtımını yapan Beyaz Masa birimi uzmanlarına olumlu tepkiler veren vatandaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a Balıkesir’in tarihine verilen katkıdan dolayı teşekkür ettiler.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kültür hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Arşivi tarafından Milli Mücadelede Kuva-yi Milliye meşalesinin yakıldığı Balıkesir'de her yıl 16 Mayıs tarihi Kuva-yi Milliye Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl bu günün anısına özel olarak hazırlanan “Kuva-yi Milliye'nin Başkenti Balıkesir” adlı kitapçık vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Beyaz Masa birimi tarafından dağıtımı yapılan kitapçıklar büyük ilgi gördü. Beyaz masa birimi uzmanlarına olumlu tepkiler veren vatandaşlar, Balıkesir’in tarihine verdiği önem ve katkılarından ötürü Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a teşekkür ettiler. Milli Mücadelede Kuva-yi Milliye ve kahramanlarını anlatan seçilmiş 11 özel fotoğrafın bilgileriyle birlikte yer aldığı, Kuva-yi Milliye sürecini özetleyen Büyükşehir Belediyesi yayınıyla ilgili vatandaşlar duygularını paylaştı.

“KUVA-YI MİLLİYE RUHU İLE YAŞAYACAĞIZ”

Kuvayi Milliye ateşinin yakıldığı Alacamescid’de esnaf olan Ali Siliv, Balıkesirli olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Vatan savunması için kimsenin himayesi altına girmemek için içlerindeki birlik ve beraberlik ruhlarını dışa vurmak adına kadın, çocuk,  genç demeden herkes bir olup cephede özgürlük için mücadele etmişlerdir. Türk Bayrağı’nı indirmemek için vatanı kimseye teslim etmemek için canlarını feda etmişlerdir. Balıkesir fedakarlığını her alanda göstermiştir. Böyle bir memleketin fedakar insanları, cephedeki mücadeleleri ile her zaman gururla gezmemizi sağlamıştır. Kuva-yı Milliye ruhu, kimsenin esareti altında yaşamamak için memleketimize göz dikenlerin karşısında durmaktır” diye konuştu.

“KUVA-YI MİLLİYE ŞEHRİNDE OKUMANIN GURURUNU YAŞIYORUM”

Balıkesir Üniversitesi’nde öğrenci olan 21 yaşındaki Burak Kılıç ise Kuva-yı Milliye kentinde öğrenci olmaktan mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kuva-yı Milliye şehrinde öğrenciyim. Kurtuluş Savaş’ı başladığında düşmana karşı set gibi durma konusunda önemli kararların alındığı yerdir Alacamescid. Esareti kabul etmeyen bir milletiz. Bunun da tarihteki örneklerini çokça gördük. Milli Mücadele Dönemi’nin bu şekilde başladığını düşünüyorum. Balıkesir Lisesi’nin mezun veremediği savaşlar oldu. Bunda eli öpülesi annelerin katkısı çok büyük. Biz hala Kuva-yı Milliye bilincine sahibiz. Bizde bir öğrenci olarak vatan için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Zalimlerin karşısında her şekilde her şeye karşı etten bir duvar gibi durmaya hazırız. Kuva-yı Millliye şehrin Kuva-yı Milliye ruhuyla.

“7’DEN 70’E HERKES MÜCADELE ETTİ”

Kitapçığın tarihi düşülen önemli bir not olduğunu söyleyen 76 yaşındaki Davut Kutlu ise Büyükşehir belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a hizmetlerinden dolayı teşekkür eti. Kutlu, “Kuva-yı Milliye Birlikleri Kurtuluş Savaş’ı döneminde Yunanlılara karşı ortaya çıkmıştır. Balıkesir’in eşrafları Alacamescid’de bir araya gelerek önemli kararlar alıyorlar. Vatanın her kesiminden gönüllü insanlar katılmıştır. Kadın-erkek, genç -yaşlı demeden herkesin seferber olduğu şehir benim şehrim. Hiçbir milletin esareti altına girmek istemeyen Türk milleti canla başla mücadele etmiştir. Kuva-yı Milliye denilince aklıma şehrim Balıkesir geliyor. Şehrim adına alınan önemli kararlar, toplantılar geliyor. Bu şehrin vatan sevdalısı, memleket sevdalısı insanları geliyor. Kuva-yı Milliye şehri Balıkesirli olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

“YA KUVA-YI MİLLİYE BİRLİKLERİ OLMASAYDI?”

4 Eylül Bigadiç’in Kurtuluş Günü dünyaya geldiği için ailesinin kendisine Kurtuluş ismini taktığını söyleyen Hakkı Kurtuluş Demir, “Bağımsızlığı için, vatanı için mücadele eden şehir Balıkesir. Dedelerimiz o dönemde işgal güçlerine karşı zor şartlar altında mücadele etmişlerdir. Kuva-yı Milliye Birlikleri olmasaydı bağımsız bir ülke olamazdık. Atatürk’ün planlı bir şekilde hareket etmesi sonucunda halk hareketi oluşmuştur. Köylüsü ve kentlisi hiçbir yerden talimat almaksızın vatan için cepheye koşmuşlardır. Kurtuluş Savaş’ı döneminde ülkemizi korumak adına büyük mücadeleler vermiştir. Balıkesir denilince milli değerlere sahip çıkan, bağımsızlık sevdalısı olan şehir Balıkesir aklıma geliyor. Ya Kuva-yı Milliye birlikleri olmasaydı ne yapacaktık?” şeklinde konuştu.

“KÜTAHYALIYIM AMA GÖNLÜM BALIKESİRLİ”

Kütahyalı olduğunu ve Balıkesir Üniversitesi’nde okuduğunu ifade eden 22 yaşındaki Mert Kızıltaş, gönlünün Balıkesirli olduğunu söyledi. Kuva-yı Milliye birliklerinin düzenli ordu kuruluncaya kadar önemli mücadeleler verdiğini söyleyen Kızıltaş ise şunları söyledi:
Kuva-yı Milliye Birlikleri Ermenilere, Fransızlara, Yunanlılara karşı büyük mücadele vermişlerdir. Kuva-yı Milliye orduları cephede düzenli ordu kurulasıya kadar büyük başarılar elde etmiştir. Kuva-yı Milliye şehrinde okumak gurur verici. Alacamescid’de önemli kararların alınması sebebi ile tarihi olarak ayrı bir yere sahip. Kuva-yı  Milliye denilince aklıma vatan için, millet için mücadele eden birlikler aklıma geliyor.  Savaş yıllarında ülkemizi düşmana karşı savunan ve koruyan Kuva-yı Milliye Birlikleri aklıma geliyor.