Çerkezler Başkan Uğur`u Bağırlarına Bastı

ulasim 18.11.2014

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Susurluk ilçesine bağlı Demirkapı’da Çerkez vatandaşlarla bir araya geldi.

Demirkapılı Çerkezler Başkan Uğur’u adeta bağırlarına bastı. Başkan Uğur, Demirkapı’yı dünyadaki tüm Çerkezlerin ziyaret ettiği bir yer yapmak istediklerini söyledi. Başkan Uğur, Demirkapı muhtarlığına 1 adet diz üstü bilgisayar ile 1 adet masa üstü bilgisayar olmak üzere 2 adet bilgisayar hediye etti. Muhtar Yaşar Atik, tüm Demirkapı halkı adına Başkan Uğur’a teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Susurluk ilçesine bağlı Demirkapı kırsal mahallesinde düzenlenen bir davete katıldı. Çerkez beldesi olan Demirkapı’da köy kadınlarının yaptığı “Organik Gıda ve Yöresel Yemeklerin Tanıtımı” etkinliğinde vatandaşlara hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, şöyle konuştu;

“Bütün Demirkapılılar bir arada. Birlikte Çerkez yemekleri yiyoruz. Bu, Demirkapılıların geleneklerine, göreneklerine sahip çıktıklarını gösteriyor; Kendilerini tebrik ediyorum. Biz de bu davete icabet ettik. Bandırma Kaymakamımız, Mustafakemalpaşa Kaymakamımız var.

Milletvekili arkadaşımız Şerif Birinç burada. Susurluk Belediye Başkanımız, ilçe başkanımız, Bandırma’dan Recep Şekerci kardeşimiz, Büyükşehir Belediye Meclis Üyemiz Avukat Mutlu hanım, burada hep beraberiz. Biz de istiyoruz ki geleceğimiz olan gençlere geleneğimizi, göreneğimizi, atalarımızın nasıl yaşadığını taşıyalım.

Ben şöyle bir şey düşünüyorum; Demirkapı’yı dünyadaki bütün Çerkezlerin gelip ziyaret ettiği bir yer haline getirelim. Burada bir lokanta olsun, yalnız Çerkez yemekleri olsun. Türkiye’nin her yerinden insanlar buraya gelsin. Karadeniz’den de Marmara’dan da her yerden gelsin, şurayı bir ziyaret etsin. Buranın folklorunu görsünler, giyimini, kuşamını, yemeğini görsünler.

Bunu yaşatalım, bu önemli. Bazı düşüncelerimiz var zaten. Burada restore edilecek bir ev de var, orayı restore edelim. Bunları yaşatalım ki gelecek gençler bunlardan, ‘Bizim atalarımız, dedelerimiz böyle yaşamış’ deyip devam ettirsinler.

Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyordum, çok lezzetli bir yemekti. İnşallah her sene bu tarihlerde böyle devam eder. Her sene akrabalar bir araya geliyor görüşüp hasret gideriyorlar. Bu güzel bir olay.Bu arada Mehmet Erdoğan beye de teşekkür ederiz, kendisi Demirkapı damadı ama Demirkapı’ya en az Demirkapılılar kadar sahip çıkıyor. Hepinize hürmet ediyorum.”

Başkan Uğur: “Önce Balıkesirspor”

Köyde çocuklarla da sohbet eden Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, kendisinden Demirkapı merkezinde bir halı saha isteğinde bulunan köydeki çocuklarla da bir süre sohbet etti. Çocukları hangi takımı tuttuklarını soran Başkan Uğur, en çok Fenerbahçe ile ardından Beşiktaş ve Galatasaray cevaplarını veren çocuklara, “Önce Balıkesirspor’luyuz. Kendi şehrimizin takımı önce gelir. Balıkesirspor’u tutmanız daha iyi” diye tavsiyede bulundu.

Atatürk ve Çerkez Ethem’in Kalıp Yemek Yediği Ev Restore Edilecek

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Demirkapı köyünde bulunan tarihi özelliğe sahip eski bir evi restore ettireceklerini bildirdi. Evin kendilerine ait olduğunu ifade eden Nükhet Birinç, baba evi olan bu eski yapının restore edilerek köye kazandırılmasından büyük bir mutluluk duyacaklarını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’a teşekkür etti.

Bayan Birinç, “Baba evimiz” dediği eski yapıda zamanında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal’in konuk olduğunu, Atatürk’ün bu evde yemek yediğini, yemek yediği kap ve kaşıkları hala kendi evlerinde özel bir koleksiyon alarak muhafaza ettiklerini anlattı.

Nükhet Birinç ayrıca aynı evde Çerkez Ethem’in de konuk edildiğini ve yemek yediğini, Çerkez Ethem’in yemek yediği kaşıkları da sakladıklarını anlattı. Demirkapılılar, Başkan Uğur’un “Burayı dünyadaki tüm Çerkezlerin gelip ziyaret ettiği bir yer yapalım” sözünü uzun süre alkışlayıp başkana teşekkür ettiler.

Başkan Uğur, köy içindeki kafeteryanın bahçesinde düzenlenen etkinliğin ardından Demirkapı’nın içerisinde bulunan ve zamanında Sultan Abdülhamit tarafından yaptırıldığı rivayet edilen camiyi gezip inceledi. Başkan Uğur, caminin de onarımı ve restore edilmesiyle ilgili talepleri dinledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur daha sonra Demirkapı’da harika bir doğa yapısına sahip olan baraj göledinde incelemede bulundu. Demirkapılılar göledin sosyal tesislere açılıp yerel kaynaklar tarafından kullanılmasını, doğa yapısının bu şekilde korunarak halkın kullanımına açılmasını, su ve doğa sporlarının yapılmasının sağlanması gibi projelerle ilgili düşüncelerini aktardılar.

Susurluk Demirkapı’daki etkinlikte Demirkapı’nın damadı olan TAV Dış İlişkiler Direktörü, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Meclis Üyesi ve Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’a Mescid-İ Nebevi minyatürünün olduğu özel bir hediye takdim etti. Bu arada, Demirkapılılar, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın da köylerinden evli olduğunu hatırlattılar. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, ziyaret ve temaslarının ardından Demirkapı’dan ayrıldı. Başkan Uğur, kendisine gösterilen yoğun ilgi ve sevgilerinden dolayı Demirkapılılara teşekkür etti.

Demirkapı’daki etkinliği Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ile Bandırma Kaymakamı Ali Mantı,Bursa Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Orta Asya Kafkasya Kültür Derneği Başkanı eski Bursa milletvekili Şerif Birinç, Susurluk Belediye Başkanı Hüseyin Hızlıoğlu, TAV Dış İlişkiler Direktörü Mehmet Erdoğan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Mutlu Aydemir, Demirkapı Muhtarı Yaşar Atik ve çok sayıda vatandaş katıldı.