Çok Amaçlı Yangın Söndürme Tankerleri Dağıtıldı

ulasim 15.07.2016

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde kullanılmak üzere 'Çok Amaçlı Yangın Söndürme Tankeri' dağıtım töreninde 57 mahalle muhtarına arazözler teslim edildi. Balıkesir’deki 521 kırsal mahallede yangınlara müdahale ve çok amaçlı kullanım için arazöz bulunduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, bu mahallelerde 5 bin vatandaşın ise gönüllü itfaiyeci olarak eğitildiğini belirtti. Uğur, Balıkesir’in gönüllü itfaiyecilik konusunda Türkiye’ye örnek olduğunu bildirdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde kullanılmak üzere 'Çok Amaçlı Yangın Söndürme Tankeri' dağıtım töreni düzenlendi. Fen İşleri Daire Başkanlığı depo alanında düzenlenen törende 57 mahalle muhtarına arazöz dağıtımı yapıldı. 42 metre yüksekliğe sahip olan, tam otomatik merdivenli, Euro 6 motor ve konsept olarak Türkiye’de ilk olma özelliğinde sahip itfaiye aracının da hizmete alındığı törende konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi’nin kurulduğu iki yıl içinde yapılanmasını tamamladığını söyledi.

521 KIRSAL MAHALLEDE ARAZÖZ BULUNUYOR

Balıkesir Büyükşehir olmadan önce İl Özel İdaresi tarafından 271 kırsal mahalleye arazöz dağıtımı yapıldığını, Büyükşehir ile birlikte de 250 köye daha arazöz dağıtımı yaptıklarını ifade eden Başkan Uğur, kırsal mahallelerdeki arazözlerin sadece yangın söndürmede değil, çok amaçlı olarak kullanılabileceğini söyledi. Uğur, “Büyükşehir’den önce, 30 Mart 2014’ten önce Orman Bölge Müdürlüğümüz ile İl Özel İdaremiz 271 adet arazöz dağıtımı yapmıştı. Biz de 2 yıl içerisinde 250 arazöz dağıtımı yaptık. Bundan bir ay önce Gönen’de, oradaki kırsal mahallelere dağıtmıştık. Bugün buradayız. Yarın yine Burhaniye’deki kırsal mahallelerde dağıtım yapacağız. Bizim şu anda kırsal mahallelerde 521 bu şekilde çok amaçlı; yangın söndürme ve su ihtiyacını karşılamak için arazözümüz oldu” diye konuştu.

BALIKESİR’DE 5 BİN GÖNÜLLÜ İTFAİYECİ VAR

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “Gönüllü İtfaiyecilik” çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Uğur, Balıkesir’in bu konuda Türkiye’de bir örnek olduğunu söyledi. Balıkesir’de 5 bin gönüllü itfaiyeci olduğunu belirten Uğur şöyle konuştu:
İtfaiye Daire Başkanlığımız, 521 kırsal mahallede itfaiyecilik ile ilgili kurslar veriyor ve bilgilendirme yapıyor. Dolayısı ile 5 bin gönüllü itfaiyecimiz var. Kırsal bir mahallede yangın çıktığında merkezden yakın olan birimden itfaiye aracı gidinceye kadar orada traktöre bağlanan bu araçlar 100 metreye kadar suyu atabiliyor. Yolları su tankeri olarak sulayabiliyor. İhtiyacı olana su götürülüyor. Bugün 57 tanesini dağıtıyoruz. Bigadiç’te 15, Kepsut’ta 9, Karesi’de 8, İvrindi’de 8, Savaştepe’de 7, Altıeylül’de 6 ve Susurluk ilçemizde 4 mahallemize olmak üzere toplam 57 mahalleye bunları dağıtacağız. Aynı zamanda bu mahallelerde gönüllü itfaiyecilerimiz de bir taraftan yetişiyor. Gönüllü İtfaiyecilik konusunda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tüm Türkiye’deki belediyeler içerisinde örnek bir belediye. Balıkesir Büyükşehir’den başka gönüllü itfaiyeciliği bu seviyeye getiren başka bir ilimiz de yok”.

30 MİLYON 300 BİN LİRALIK İTFAİYE MALZEMESİ ALINDI

Konuşmasında 'Çok Amaçlı Yangın Söndürme Tankeri' dağıtımı yanında 42 metre yüksekliğinde merdivene sahip itfaiye aracını da hizmete sokacaklarını söyleyen Başkan Uğur, aynı araçtan iki tane daha sipariş verildiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak itfaiyeye önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Uğur, “Bir tane de itfaiye aracı aldık. 42 metre yüksekliğe sahip, tam otomatik merdivenli, Euro 6 motor ve konsept olarak Türkiye’de ilk olma özelliğinde. Araç yurtdışında üretildi ve maliyeti 2.5 milyon lira. Yine bu araçlardan iki adet daha sipariş verdik. Diğer iki araç da yıl sonu ya da 2017 yılı başında gelmiş olacak. Bu arada şöyle baktığımızda biz Büyükşehir olduktan sonra itfaiye ile ilgili yaptığımız yalnız alımlar; 35 itfaiye aracı almışız 13 milyon 450 bin liraya. Organize Sanayi Bölgemizde yeni ihalesi yapılan itfaiye binamız var. Oraya da vereceğimiz araçlar ile birlikte 10 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Hidrolik ayırma, germe, kesme, trafik kazalarında kurtarma seti 20 ilçemizde var. Bunları kullanacak kişilerin eğitimleri de bir taraftan yapılıyor. Yüksek açı kurtarma eğitim ipi seti 10 takım, yangına yaklaşım elbisesi, itfaiyeci çizmesi, itfaiyeci eldiveni, kaskı. Bunlarda itfaiye erlerimiz bir yangına çok rahat müdahale etmesi için 450 dereceye dayanıklı elbiseler ile bu işi yapıyorlar. Tüm ilçelerimize yangına müdahale ekipmanı, hızlı müdahale söndürme sistemi dar sokaklar için planlanmış 10 araca taktık. Çünkü dar sokaklarımız var oralara girmeleri için. Toplam 30 milyon 300 bin lira itfaiyemize yalnız araç gereç almışız. Yeni gelecek araçlarımız ile birlikte Balıkesir’deki 20 ilçemizde bütün ihtiyacımızı karşılıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur muhtarlara tankerlerini belgeleri ile birlikte teslim ettiler. Teslim töreni ardından Vali Yazıcı ve Başkan Uğur, 42 metrelik merdivene sahip itfaiye aracına binerek Balıkesir’i havadan incelediler. İtfaiye Daire Başkanı Nazım Ergelen de araç hakkında Vali ve Başkana bilgi verdi.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Büyükşehir Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, Belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, daire başkanları, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı tören pilav ayran ikramı ve hatıra fotoğrafı çekimi ardından sona erdi.