Engelli Vatandaşlar “Gönül Sofrası”nda

ulasim 26.06.2016

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'deki engelli vatandaşlar ile Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan Ayı münasebetiyle düzenlenen, “Gönül Sofrası” iftarında bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin engelli vatandaşlara yönelik çalışmalarını anlatan Uğur, “Bizler de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmadan hareket etmekte ve ilimizdeki tüm projeleri engelli vatandaşlarımızı düşünerek tasarlamaktayız” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan Ayı münasebetiyle düzenlenen ‘Gönül Sofrası’ iftarlarına engelli vatandaşlar konuk oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur engelli vatandaşları kapıda karşılayarak hoşgeldiniz dileklerinde bulundu. Yüzlerce engelli vatandaşın katıldığı ve Balkonuk Center’de düzenlenen program okunan Kuran-ı Kerim ile birlikte açılan iftarın ardından Başkan Uğur’ın konuşması ile devam etti.

Engelliler ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Uğur, merkezi hükümet ile beraber engellilere yönelik sosyal politikaları uyguladıklarını söyledi. Gelecekte yerel yönetimlerin engellilere yönelik politikaların uygulanmasında daha aktif görevler alacağını söyleyen Uğur, “Sosyal ve ekonomik hayata katılmak insanımız için çok önemli. Çünkü sosyal hayata katılım  toplumla bütünleşmeyi güçlendirirken, aktif yaşama katılımı da olumlu etkilemekte ve insanımızın yaşama bağlılığını  arttırmaktadır. Dolayısı ile biliyoruz ki Engelli kardeşlerimizin de sosyal hayata katılımlarını güçlendirmek, bireysel olduğu kadar toplumsal kazançlar da sağlayacaktır” dedi.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI ENGELLİLERE UYUMLU HALE GETİRİLİYOR

Türkiye’de son yıllarda engellilere yönelik ulaşım, eğitim, erişim ve istihdamında dünyaya örnek bir atılım dönemine tanıklık ettiklerini belirten Uğur, Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yapılan düzenleme ve çalışmaları anlatan Uğur, “Bizler de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmadan hareket etmekte ve ilimizdeki tüm projeleri engelli vatandaşlarımızı düşünerek tasarlamaktayız. Bu bakış açısıyla Belediyemiz Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğümüz Ağustos 2015'ten bu yana toplam 415 engelli kardeşimizi ev ortamında ziyaret etmiş olup ailelere bilgilendirme ve yönlendirmelerde bulunmuş ve engelli kardeşlerimizin maddi manevi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. Yine göreve geldiğimizden bu yana 255 adet engelli kardeşlerimize uyumlu yeni toplu taşıma aracı Karesi, Altıeylül, Ayvalık, Altınova, Sarımsaklı, Erdek, Dursunbey ve Gönen'de hizmete başladı.Yine başta mesire yerlerimiz ve kent sokaklarımız olmak üzere, şehrimizin engelli vatandaşlarımıza uyumlu hale getirilmesi ve onların sosyal hayata katılımlarını arttırmak için de çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.

ENGELLİLERE ÖZEL PROGRAMLAR DÜZENLENİYOR

Balıkesir’in Büyükşehir olduğu 30 Mart 2014’ten bu yana 260 adet engelli sandalyesi ve 30 adet beyaz baston dağıtımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Uğur şöyle konuştu:
Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin ve Karesi Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Engelsiz Paletler Programı’ kapsamında 5 engelli kardeşimize dalış eğitimi verildi ve bu kardeşlerimiz sertifikalarını aldılar. Bu çalışma kendileri ve örnek olacakları diğer engelli kardeşlerimiz için önemli bir başlangıç olsa gerek diye düşünüyorum. Aynı şekilde Engelli kardeşlerimize yönelik bocce sahamızın ve yine 20 yaş üstü engelli kardeşlerimize TOKİ'de hizmet verecek mesleki eğitim merkezi ve spor sahasının açılışını yaptık ve engelli kardeşlerimize destek olmaya çalıştık. İnanıyoruz ki engeller yalnızca zihnimizdedir. Arzu edildiğinde ve yürekler sağlam olduğunda tüm engeller ortadan kalkacaktır. Engelli kardeşlerimizin istediklerinde neleri başarabileceğinin en güzel göstergesi olan başta süper ligde oynayan ‘Tekerlekli Sandalye Basketbol Kulubü’müz olmak üzere Engel tanımayan tüm diğer kardeşlerimizin her daim destekçisi olmaya devam edeceğimizi buradan ifade eder, İnşallah gelecekte de bir çok konuda ilgili Kamu Kurumlarımız ve STK'larımız ile işbirliği halinde yeni projeler geliştirip bir çok güzel çalışmayı beraberce başlatacağımıza inanıyoruz”.

Başkan Uğur’un konuşması duyma engelli vatandaşlar için işaret dili ile çevrilirken, konuşma sonunda Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği (OBİDER) Başkan Yardımcısı Aynur Bolat tarafından Uğur’a engellilere verdiği desteklerden ötürü teşekkür plaketi verildi. Başkan Uğur konuşmaların ardından masaları ziyaret ederek engelli vatandaşlar ile sohbet etti, hatıra fotoğrafları çektirdi. Etkinlik engelli çocuklara yönelik Karagöz - Hacivat oyununun sergilenmesi ardından sona erdi.

İftar programına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanısıra AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, belediye meclis üyeleri, daire başkanları, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, engelli vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.