Sarıkamış Şehitleri Saygıyla Yad Edildi

ulasim 03.01.2016

Sarıkamış şehitleri Balıkesir'de düzenlenen, "Gençlik Şühedanın İzinde" yürüyüş ile yad edildi. Kur'an-ı Kerim okunup aziz şehitlerin ruhuna bağışlandı.

22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Enver Paşa komutasında Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken yetersiz kıyafetleri ile şiddetli soğuklara yenik düşen şehitler, Balıkesir'de anıldı. Sabah ilk olarak Yıldırım Camisi'nde (Eski Cami)sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından saat 10.00'da Zağnos Paşa Camisi önünde toplanan kalabalık, mehteran eşliğinde Kurtdereli Spor Salonu'na kadar yürüdü. Yürüyüşe Vali Mustafa Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, diğer daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşten önce tüm katılımcılara Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan üzeri bayrak işlemeli kaşkol, bere ve eldiven hediye edildi.

Yürüyüşün ardından Kurtdereli Kapalı Spor Salonu önünde düzenlenen törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan yaptı. Gençlerin geçmişi ve tarihi unutmamalarını isteyen İlhan Aslan, şunları söyledi: "Bugün burada bir araya gelenler, atasının ve şühedasının izindedir. Sarıkamış Şehitliği, tarihimizin, medeniyetimizin, en önemlisi de bizim kardeşliğimizin sarsılmaz abidesidir. Bu vatan, bu millet, inancımız, kutsallarımız ve bayrağımız için şehit olmuş bütün kardeşlerimizi, hayırla, şükranla ve rahmetle yad ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kutlu yürüyüşü hiçbir zaman durmayacaktır. Bizler milletçe Sarıkamış'ta ecdadın yürüdüğü, nefeslerin donduğu, yüreklerdeki vatan aşkının onlara rehber olduğu noktada, onlar gibi yürüyeceğiz. Sevgili gençler, sizler bunun en büyük garantisisiniz; milletimizin, devletimizin geleceğisiniz. Geçmişini bilmeyen nesillerin, geleceğini başkaları yazar. Gençlik mazideki atasını öğrenmeli ve öğretmelidir. Şanla, şerefle dolu tarihimizi bilen gençlerimiz, vatanı için kol kola, omuz omuza 101 sene evvel Sarıkamış'ta ecdadı nasıl yürüdüyse, yine aynı şekilde yürüyecektir. Sarıkamış'ta şehadet vuslatına eren askerlerimizin hatırası hep yüreğimizde olacaktır. Onları unutturmamak bizim en büyük vazifemizdir. Buradan ecdadımıza şöyle sesleniyoruz, 'Hatıranıza halel getirmeyecek, aziz ruhlarınızı, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. Bize en büyük vasiyetiniz olan kardeşliği yıpratmayacak ve tıpkı sizler gibi, kardeşliğimize uzanan harici ellere karşı göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz."