Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay Sempozyumu Düzenlendi

ulasim 21.09.2014

Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, “Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay” konulu sempozyum düzenledi.

Sempozyumun ilk gün yapılan açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, sempozyumdaki sunumları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak kitap haline getireceklerini böylelikle sempozyumdaki bilgilerin gelecek nesillerin istifadesine sunacaklarını bildirdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Salih Tozan Kültür ve Sanat merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Karesi Kaymakamı Ahmet Eroğlu, BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, İl Müftü Yardımcısı Ramazan Tokcan ile çok sayıda davetli katıldı. Hasan Basri Çantay’ın torunu Ali Yılmaz Çantay da sempozyumun onur konuğu oldu. Açılış konuşmasını yapan BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, “Balıkesir’in medarı iftiharı” olarak vurguladığı Hasan Basri Çantay’ın basılmış olan çok sayıdaki eseriyle beraber basılmamış eserlerinin de olduğunu hatırlatarak birçok kişinin habersiz olduğu bu eserleri özellikle en önemli eseri olan ve bilim çevrelerince de ilmi değeri tartışmasız şekilde kabul edilen Kura’an-ı Hakim ve Meal-i Kerim adlı eserlerinin günümüz insanına ulaştırılabilmesi için sadeleştirilmesi hususunun mutlaka tartışılması gerektiğini söyledi. Bayyiğit, Hasan Basri Çantay’ın eserlerinin toplanması, korunması ve bu eserlerden kitap ve film yapılması gerektiğini, bu çalışmalara üniversite olarak destek vereceklerini bildirdi. BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, İlahiyat Fakültesinin bu sempozyum ile bir ilke imza attığını belirterek kutladı. ilk sempozyum organizasyonuna imza attığını belirtti. Rektör Alkan, “Hasan Basri Çantay ülkemizdeki ilk Kur’an-ı Kerim mealini yapmıştır. Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşı’nı yazmaya ikna etmiştir. Ona verilen değeri ortaya koymak adına bu sempozyumu gerçekleştirmek bizim için bir onurdur” dedi.

Sempozyumun onur konuğu olan Hasan Basri Çantay`ın torunu Ali Yılmaz Çantay da şunları kaydetti;
“Hasan Basri Çantay Karesi`nin ve Balıkesir`in yetiştirdiği değerli bir ilim adamı, fikir adamı, edebiyatçı, gazeteci, araştırmacı, şair, milli mücadele için emek sarf etmiş Türk İslam düşüncesinin gelişmesini sağlayan 1. dönemde milletvekilliği yapmış Mehmet Akif Ersoy`la kader birliği yapıp milli marşımızın yazılmasında ön ayak olmuş inanç ve dinine bağlı olmasına karşın,  ileri görüşlü ve aydın fikirlere sahip vatanı ve milleti için her türlü fedakarlıkta bulunan bir kişidir. Yapılan bu tür toplantı ve sempozyumla yeni nesillere unutturulmak istenen kişi ve konuları tekrar gündeme gelmesini sağlamakta gençlerin vatan, din ve millet için zamanında karşılıksız canlar pahasına emekler harcandığının farkına varmalarını sağlamaktadır. Bu tür insanların kıymetinin öldükten sonra değil hayattayken verilmesi daha makbul olacaktır:”

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu da Çantay’ı, “Derdi, kaygısı, umutları ve heyecanları olan bir İslam alimi” olarak nitelendirdi. Hasan Basri Çantay’ın Osmanlı ilim geleneğine sahip son örnek olduğunu ifade eden Hatipoğlu, “Hasan Basri Çantay ve onun gibilerinin ilminden faydalanarak bugüne uyarlayacak gelecek nesiller yetiştirilmesi gerekiyor. Hasan Basri Çantay Osmanlı tarihinin son halkası Cumhuriyet tarihinin öncü neslinin son temsilcilerindendir. Osmanlı ilim geleneğine sahip, yeni Türkiye kuruluşuna katkı veren bir ilim adamı. Bir insanın kıymeti yaşarken de bilinmeli” dedi.

Başkan Uğur: “Balıkesir Maneviyatı, İlmi, İrfanı Yüksek Bir Şehirdir”

Konuşmaların ardından kürsüye davet edilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir’in maneviyatı yüksek, ilmi ve irfanı yüksek, muhafazakar bir şehir olduğunu, Tıp Fakültesinin ardından İlahiyat Fakültesinin de kurularak kentte önemli bir eksikliğin giderildiğinin altını çizdi. Üç gün sürecek sempozyumun sonundaki sunumları Büyükşehir Belediyesi olarak kitap haline getireceklerini belirten Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Hasan Basri Çantay Sempozyumunun hazırlanması ilahiyat fakültesinin sayesinde gerçekleşiyor. Eğer Balıkesir Üniversitesinde İlahiyat Fakültesi olmasaydı, Balıkesir`de ilim, irfan, ahlak eksik olurdu. Bizler de Balıkesir Üniversitesi kurulduktan sonra Tıp Fakültesinin kurulmasında ne kadar gayret göstermişsek, İlahiyat Fakültesinin açılması içinde aynı gayreti daha fazlasıyla gösterdik. Bu sempozyumda merhum Hasan Basri Çantay`ı anarken, anlatırken hocalarımız ifade edecekler; Balıkesir maneviyatı, ilmi, irfanı yüksek muhafazakar dindar bir şehir. İnşallah İlahiyat Fakültemizle de , Kurtuluş Savaşımızdaki o mücahitlerin olduğu, Yunan`ın yakmadan gittiği tek yer Balıkesir`dir. Balıkesir`de o dönemde yapılan on binlerce hatim ve dualar sayesinde Yunan Balıkesir`den kaçıp gitmiştir. İşte biz o Balıkesir`i hayal ediyoruz, değerli hocalarımızın gayretiyle İlahiyat Fakültemizle, yeni yetişen genç ilahiyatçılarımızla. Hasan Basri Çantay hocamızı rahmetle minnetle anıyoruz. İnşallah üç gün süreyle anacağız. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şunu da ifade etmek istiyorum; Bu sunumlar neticesinde inşallah bu sunumların biz Balıkesir Büyükşehir olarak bir kitap haline getireceğiz. Kalıcı olsun. Gelecek nesillerin bunlardan istifade etmesini istiyoruz.”

BAÜ İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği, “Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay” sempozyumu 21 Eylül tarihindeki oturumlar ile sona erecek.