Yağlı Güreşin Merkezi Balıkesir Olacak

ulasim 28.06.2016

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 yılı Haziran ayı 4. Birleşimi yapıldı. Toplantıda Balıkesir merkezli “Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği” kurulmasına oybirliği ile karar verilirken, birliğin kurucu başkanlığını ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yapacağı bildirildi. Birliğin kurucu üyeleri arasında Samsun, Ordu ve Antalya İlleri de olacak.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 yılı Haziran ayı 4. Birleşimi yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ekrem Pehlivan'ın Başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, meclise sunulan önergeler okunduktan sonra gündem maddeleri görüşüldü.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen birleşimde; ilçe Belediye Başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan ve Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları hazır bulundular. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ekrem Pehlivan'ın başkanlığındaki mecliste, önergelerin okunmasının ardından gündem maddeleri üzerinde görüşüldü. Görüşülen maddelerdeki hususların ilgili komisyonlara havaleleri kabul edildi. Komisyonlardan gelen gündem maddeleri ise meclis tarafından kabul edildi.

“YAĞLI GÜREŞ DÜZENLEYEN KENTLER BİRLİĞİ” KURULACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 4. Birleşiminde merkezi Balıkesir olmak üzere “Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği” kurulması oybirliği ile kararlaştırıldı. Birlik ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesi ardından birlik çalışmalarıyla ilgili meclis üyelerinin isteği üzerine bilgilendirmede bulunan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, birliğin merkezinin Balıkesir olacağını, Birliğin kurucu başkanının da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur olacağını söyledi. Yücel Yılmaz, “Balıkesir’de 14 ilçede yağlı güreşler yapılıyor. Çevre illerimiz olan Manisa ve Çanakkale’de de görüşler yapılıyor. Biz Kurtdereli Güreşlerini düzenlerken bazı sorunlar ile karşılaştık. Güreşlerde federasyon bir taraf, ağalar bir taraf, belediyeler bir taraf ve güreşçilerin kendileri ayrı bir taraf. Herkes birinin bu işe bir çözüm getirmesini talep ediyordu. Biz bir çalıştay yaptık Balıkesir’de. Bu yaptığımız çalıştayı Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın himayesinde Karesi’nin sekretaryasında yaptık. Ortak bir karar aldık. Güreşin sorunlarını tek tek tespit ettik. Fakat sorunların çözümünde belediyelerin ara tahsisinden tutun, sistemin yürümesinde aktif rol oynaması gerekirken, belediyeler yeteri kadar rol alamıyorlar. Bunun çözümünü de Sağlıklı Kentler Birliği gibi Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği kuralım. Federasyon ile muhatap bunlar olsun” diye konuştu.

BİRLİĞİN KURUCU BAŞKANI AHMET EDİP UĞUR

Bazen Balıkesir’de aynı gün içinde 4 ilçede yağlı güreş organizasyonları yapıldığını ve bunlara katılan başpehlivan sayılarının az olduğunu söyleyen Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “66 tane başpehlivan var Türkiye’de. Bunun sayısının artması mümkün değil. Çünkü hersene iki pehlivan başpehlivan olabiliyor. O nedenle bunun bir organizasyona yani üst akla ihtiyaç var. Parayı veren ve sahiplenen belediyeler olmasına rağmen namı yürütenler ve organizasyonu yapanlar farklı. O zaman Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği kuralım, buna da Balıkesir evsahipliği yapsın. Kurucusu da Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız olsun istedik. Samsun belediye başkanını aradık, Antalya belediye başkanını aradık, Ordu belediye başkanını aradık. Onlar da ilçelerini organize ettiler. Bu birliğin kurucusu Balıkesir olsun istiyoruz. Balıkesir’de yaşayan herkesin bu organizasyonu sahiplenmesini istiyoruz. Bu bizim manevi değerimiz. Biz bu işe 10 yıllardır değil, Balıkesir yüzyıllardır güreşlere evsahipliği yapıyor. Başpehlivanlar yetiştirdi. Kırkpınar’da hep başpehlivanlar Balıkesir’den çıkmış. Yani, merkezi olmak istiyoruz. Bu şekilde bir hamle yaptık.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı olağan toplantısı ilk birleşiminin 15 Temmuz 2016 tarihinde saat 15.00’da yapılması kararlaştırıldı.