6360 Sayılı Kanunla kurulan ve 30.03.2014 yerel seçimleri sonrasında faaliyete başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yasaların yüklediği görev ve sorumluluklar dahilinde kentle ilgili çeşitli ekonomik faaliyetleri de yürütüyor.
Ekonomik faaliyetlerin, kapsam itibariyle ayrı uzmanlık alanlarını gerektirmesi nedeniyle, büyükşehir belediyesinin teşkilat yapısı içerisindeki farklı birim ve kuruluşlar, diğer birimlerle de işbirliği ve koordinasyon içerisinde bu süreçlerde rol üstleniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin farklı ekonomik faaliyetler göstererek gelir elde ettiği alanlar birkaç başlık altında toplanıyor:
1) Belediye Şirketlerinin Faaliyetleri
5216 Sayılı Kanunun 26.maddesi, (Değişik: 29/3/2011-6215/21 md.) Büyükşehir belediyesine kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurma imkanı veriyor. Büyükşehir belediyesi, mülkiyeti veya tasarrufundaki hafriyat sahalarını, toplu ulaşım hizmetlerini, sosyal tesisler, büfe, otopark ve çay bahçelerini işletebileceği gibi; bu yerlerin belediye veya bağlı kuruluşlarının % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketler ile bu şirketlerin % 50’sinden fazlasına ortak olduğu şirketlere, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenecek süre ve bedelle işletilmesini devredebiliyor. (12/11/2012-6360/10 md.)
Balıkesir Büyükşehir belediyesinin teşkilatlanması kapsamında mevcut bağlı şirketleri ve iştirakleri ile ilgili çalışmalar Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı’nın görev sorumlulukları arasında yer alıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu bağlı şirket konumunda üç şirketi bulunuyor.
2) Emlak Yönetimi Faaliyetleri
Mülkiyeti Belediyeye ait veya Belediyenin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri almak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesis etmek suretiyle gelir elde etmek gibi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin gayrimenkul gayrimenkul varlığının takibi ve yönetimi, Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı’nın görev ve sorumlulukları arasındadır.
5216 Sayılı Kanunun 7/t maddesi ‘’Her çeşit toptancı hallerini ve mezbahaları yapmak, yaptırmak, işletmek veya işlettirmek, imar plânında gösterilen yerlerde yapılacak olan özel hal ve mezbahaları ruhsatlandırmak ve denetlemeğe’’ yönelik görev ve sorumlulukları Büyükşehir Belediyesi’ne vermektedir. Ayrıca, 6360 Sayılı Kanunla bu maddeye bir fıkra eklenerek, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilmelerine de imkân sağlandı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında tamamladığı teşkilatlanma çalışmaları kapsamında, bu çalışmaları yürütmek üzere Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı kuruldu.
Mezbaha İşletmeleri
Balıkesir Büyükşehir bünyesinde bulunan 11 adet Mezbaha ve 10.000 m2 si kapalı olmak üzere toplam 60.000 m2 alan üzerine kurulu olan 1 adet Hayvan Pazarı, Daire Başkanlığına bağlı Hayvansal Üretim ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü’nün kontrolünde çalışmaktadır.
Hal İşletmeleri
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bitkisel Üretim ve Haller Şube Müdürlüğüne bağlı Hal Koordinatörlüğü bünyesinde 5 adet Sebze ve Meyve Toptancı Hali ve 1 adet Su Ürünleri Balık Hali bulunmaktadır. Burhaniye ve Havran Sebze ve Meyve Halleri üretici hal, diğerleri ise tüketici hal kapsamındadır.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2015 - 2019 dönemini kapsayan Stratejik Planında, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı için 11 ayrı alt hedef için üç ayrı amaç tanımlandı. İlgili faaliyetler için 5 yıllık süreçte toplam 89.941.000 TL . kaynak ayrılması öngörüldü.