icon-cloud.svg
29
°
logo-2.png
cloud.png
29
°
‘Marko Paşa’ 6. Yılını Balıkesir’de Kutladı
29.03.2019

Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Marko Paşa Müzikali” Avlu Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluştu. Büyük ilgi gören oyunun 6. yılını Balıkesirlilerle kutlayan Uygur Kardeşler, oyunu babaları usta sanatçı Nejat Uygur’un meşhur “Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden, ortancaların alnından öpüyorum.” sözü ile kapadı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında içinde bulunduğumuz hafta boyunca Balıkesirlileri tiyatroyla buluşturuyor. Bu kapsamda; 25 Mart Pazartesi günü Bandırma’da, 26 Mart Salı günü Avlu Kültür Merkezi’nde, 27 Mart Çarşamba günü Gönen’de, 28 Mart Perşembe günü Ayvalık’ta, 29 Mart Cuma günü Hüma Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu’nun “Marko Paşa Müzikali” ücretsiz olarak tiyatroseverlerle buluşuyor.

26 Mart Salı günü Avlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Marko Paşa Müzikali”ne akın eden Balıkesirli tiyatroseverler salonu doldurdu, ayakta kalan seyirciler ise aradaki boşluklara oturdu.

ESPRİLERİYLE KIRIP GEÇİRDİLER

Nejat Uygur’un; Türkçeye çevirip, Geleneksel Türk Tiyatrosu’na uyarlayarak uzun yıllar boyunca oynadığı “Marko Paşa Müzikali”nin günümüz yorumunu oldukça beğenen seyirciler, iki perdeden oluşan oyunu keyifle seyrettiler. Oyun sırasında seyirciyle şakalaşmayı da ihmal etmeyen Uygur Kardeşler, esprileriyle salonu kırdı geçirdi.

PERFORMANSLARI GÖZ DOLDURDU

1920’li yılların sonunda İstanbul’da varlıklı ve despot bir Paşa ile ailesinin köşküne iç güveyisi damat olarak alınan Hayrullah’ın, karısına aşık olmasına rağmen aynı evin içinde bir türlü kavuşamaması komik bir dille anlatan oyunda, sanatçılar; Uğur Babürhan, Emine Ün, Kahraman Sivri, Nurten İnan, Ömer Yılmaz, Lidya Ersemiz ve Ethel Mulinas başarılı performanslarıyla göz doldurdular.

“BU SEFER BİZ ÇEKECEĞİZ”

Oyun sonunda bir konuşma yapan Behzat Uygur “Sizlerden bir ricam olacak. Marko Paşa bugün doğum gününü kutluyor. 5. yılımızı bitirdik, 6. yılımızdayız. Hep biz şarkı söyledik, sizler alkışladınız. Bu sefer sizden oyunun final şarkısını isteyeceğiz. Hep siz bizi çektiniz bu sefer biz sizi çekeceğiz.” dedi.

“ÇOK DERT DİNLER MARKO PAŞA, REVERANS”

Bunun üzerine seyirciler ayağa kalkıp “Çok dert dinler Marko Paşa, reverans” diyerek, oyunun final şarkısını söylediler.

Seyircilere teşekkür eden Behzat Uygur “Tüm ekibe teşekkür ediyoruz. Yönetmenimiz Uğur Babürhan’a, danslar için Ömer Yılmaz’a, şarkılar için Serpil Günseli’ye, aranjörümüz Uğur Cümbüşel’e, prodüktörümüz Çiğdem Uygur’a ve rahatsızlığından dolayı yaklaşık 2 yıldır aramızda yok, oynamıyor ama Marko Paşa’nın, Marko Paşa olmasındaki en büyük nedenlerden biri annemiz sevgili Necla Uygur’a teşekkür ediyoruz. İnşallah daha nice oyunlarda sizlerle birlikte olacağız. Bizlerle sizleri buluşturan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne, Kültür Daire Başkanı Mitat Yolcu’ya ve tüm çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

ÇEVRECİ BELEDİYE

Bu güzel oyun için Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlere ve çok değerli sanatçı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Mitat Yolcu “Genellikle her oyunun sonunda sanatçılara çiçek takdim edilir. Biz artık çiçek takdim etmiyoruz. Bundan sonra sanatçılarımız adına TEMA Vakfı’na fidan bağışında bulunuyoruz. Sizler adına TEMA Vakfı 15 Fidan dikecek. Her yıl Kıbrıs Adası büyüklüğünde topraklarımız erozyona maruz kalıyor. Biz de çevreci bir belediye olarak fidan dikiyoruz.” dedi.

“20 İLÇENİN 20’SİNDE DE SANAT OLACAK”

Süheyl ve Behzat Uygur için Balıkesir’in ayrı bir önemi olduğunu dile getiren Yolcu “Belki çoğunuz biliyorsunuzdur ama Nejat Uygur Balıkesir’i çok seviyordu rahmetli. Her yaz buradaymış. ‘Yeşilçam Sahnede’ oyunun için Süheyl ve Behzat abiyle gezerken bir baktım burada bir sürü ahbapları var. Bu salonları doldurduğunuz için siz değerli seyircilerimize teşekkür ederim. Kıymetli dostlar, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı olarak işimiz sizleri her zaman kültür sanatla bir araya getirmek. Bu işlerin sürdürülebilir olması gerekir. Buradan söz veriyoruz yazın bir tiyatro festivali yapacağız. Süheyl ve Behzat Uygur’u da davet ediyoruz. Tiyatronun birleştirici gücünü biliyor, sanat her yerde diyoruz. Yazın 20 ilçemizin 20’sinde de sanat olacak. Şehir merkezinde ve 20 ilçede tiyatro festivalimiz olacak.” diye konuştu.

KÖY ÇOCUKLARI TİYATROYLA BULUŞUYOR

Tiyatro festivalinde farklı tiyatro gruplarını da seyirciyle buluşturacaklarını bildiren Yolcu “Sadece yetişkinler için değil, çocuklarımız içinde tiyatrolar getiriyoruz. Köy çocuklarımızı da tiyatroyla buluşturuyoruz. Geçen gün Balya’ya gittik. Kaymakamımız bize çok destek oldu. Kendisine teşekkür ediyorum tüm köy çocuklarını tiyatro salonuna taşıdı.  Biz istiyoruz ki çocuklarımızda sanatla, tiyatroyla tanışsın. Tiyatro iyileştirir, sanat iyileştirir. Sanata bulaşan, tiyatroya bulaşan her bir dalıyla uğraşandan kötülük gelmez. Buralara kadar zahmet buyurup geldiniz tekrardan çok teşekkür ederim.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

OYUNU BABALARI GİBİ SONLANDIRDILAR

Büyük usta Nejat Uygur’un her oyunun sonunda söylediği bir sözle finali yapan Uygur Kardeşler “Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden, ortancaların alnından öpüyorum.” dedi.

HABER GÖRSELLERİ