6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar düzenlenmiştir.
12/10/2017 tarihli ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3’üncü maddesinde, "Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır."
hükmü,
13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A maddesinde, "Bu Kanunun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır." hükmü,
7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73/A maddesinde, "Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır..." hükmü,
mevcuttur.
Ayrıca, 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/B maddesinin birinci fıkrası uyarınca; "Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, 23/06/1965 tarihli ve 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması" dava şartıdır.
6325 sayılı Kanun’un 15’inci maddesinin sekizinci fıkrasında, "Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil eder. Komisyon, arabuluculuk müzakereleri sonunda gerekçeli bir rapor düzenler ve beş yıl boyunca saklar." hükmü; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin "İdarenin temsili" başlıklı 18’inci maddesinin birinci fıkrasında, "Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil eder. Hukuk biriminin veya kurum avukatının olmadığı hallerde komisyon üyelerinin tamamı üst yönetici tarafından belirlenir. Yedek komisyon üyeleri de aynı usulle seçilir. Komisyon kendisini vekil ile temsil ettiremez." hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda zikredilen mevzuat uyarınca Başkanlık Makamından alınan onay ile arabuluculuk müzakerelerinde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımızı temsil etmek üzere Arabuluculuk Komisyonları oluşturulmuştur.
Arabuluculuk Komisyonlarının sekretarya işleri, Hukuk Müşavirliği sekretaryası tarafından yerine getirilmektedir.
Arabuluculuk Komisyon İrtibat Bilgileri
Adres :Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
Hukuk Müşavirliği
Arabuluculuk Komisyonu
Paşa Alanı mah 192. Sk. No:192 karesi / Balıkesir
Tel: 0 266 245 54 00
Mail: arabuluculuk@balikesir.bel.tr
Kep: balikesirbb@hs01.kep.tr